Magneten 23, Stockholm/Bromma

1947-1948

Byggnadsår

17500 m2

Fastighetsyta

217

Antal hotellrum

Byggnaden, ritad av Adrian Langendahl uppfördes på Gustos uppdrag för Stockholmskexfabrik AB 1947-48.  Kexfabriken var då en av Europas modernaste. Här tillverkades Aida, Osti, Albert och Mariekex med en kapacitet på mer än 3 ton per dag. I slutet av 1950-talet såldes maskinerna och kexfabriken blev kontor och industri. 

Arkitektkopia, Rifa, Renault, DataSAAB, Engmo, Nokia, Alcatel är några företag som haft verksamhet i byggnaden. I början av 1990 talet etablerades hotell i tre våningsplan. Den verksamheten har utvecklats och utökats och numera är mer än 2/3-delar av byggnaden hotell. I de övriga lokalerna har industrikänslan från Kexfabrikens tid återskapats i stora öppna ytor med moderna installationer. Mornington Hotel & Longstay Bromma har 154 hotellrum och 186 är fullutrustade företagslägenheter. Här finns också restaurang & bar för frukost, lunch och middag. På översta våningen finns en stor konferensanläggning och en spektakulär healthclub/gym. Byggnadens uthyrningsbara yta är ca 17.500 m2. På fastigheten finns ca 200 parkeringsplatser.

Sedan 2018 pågår ett omfattade omgestaltningsarbete. De flesta lokaler i byggnaden har genomgått omfattande renovering. Så har t ex 100 nya företagslägenheter tillskapats och 87 stycken lägenheter ytterligare har tillkommit samtidigt som hotellrum i tre våningsplan totalrenoverats. Infart och parkeringsytor har förnyats och i planerna ligger nu ett återställande av fasaden med fönsterpartier i spröjsat orginalutförande.

Byggnadens klimatavtryck blir också mindre och mindre med nyinstallerade fläktar, styr och reglerutrustning, bergvärme för både värme och kyla – och snart försörjs allt av en solkcellspark på taket – som ska få en ny spektakulär takträdgård med terrasser etc.

Magneten 23 Stockholm/Bromma, Garage
Magneten 23 Stockholm/Bromma, Restaurang